Ako vybrať automatickú práčku

5 krokov správneho výberu kvalitné práčky

Bez kvalitnej práčky sa nezaobíde snáď žiadna domácnosť. Ako ale vybrať práčku, ktorá si poradí so špinou, a pritom nezruinuje vaše oblečenie, ani peňaženku?

  1. TYP PRÁČKY
    Na prvý pohľad je u práčok rozdiel v type – sú práčky, ktoré sú plnené spredu a tie, ktoré sú plnené vrchom. Každá z nich sa hodí do iného priestoru a má iné výhody, preto dobre zvážte, ktorú z práčok si kúpiť.


Práčky plnené spredu

  • Jedná sa o najpredávanejší typ, preto aj ponuka na trhu je najširšia
  • Môžu mať rôznu hĺbku aj kapacitu, je ale treba počítať s priestorom pred práčkou pre otváranie dvierok
  • Hlavnou výhodou je ľahký presun oblečenie do koša a dobrá stabilita práčky
  • Práčku je možné zabudovať pod linku alebo do skrine
  • Na práčku s predným plnením môžete postaviť sušičku a využiť tak priestor efektívne


Práčky plnené vrchom

  • Sú trochu menej časté, ponuka nebýva tak široká
  • Ponúkajú sa v rôznych veľkostiach a s rôznou kapacitou, práčka nevyžaduje žiadny priestor okolo, je preto možné ju obstavať ďalším vybavením alebo nábytkom
  • Hodí sa predovšetkým do menších bytov alebo garsóniek
  • Ocenia ju starší ľudia, pre ktorých je nepohodlné sa ohýbať alebo kľačať

 

  1. KAPACITA BUBNA A MATERIÁL

Ďalej vás bude najviac zaujímať kapacita bubna. Uvádza sa v kilogramoch a určuje, koľko kilogramov bielizne sa do práčky zmestí. Kapacitu bubna zvoľte podľa toho, koľko členov žije vo vašej domácnosti – pre dvojčlennú domácnosť bežne stačí kapacita 4 kg, pre štvorčlennú domácnosť je ideálna práčka s kapacitou 6 kg.

Ak si vyberáte práčku priamo v obchode, neberte do úvahy len to, ako bubon vyzerá na prvý pohľad. Bubon totiž pri praní nemá byť stopercentne naplnený, vždy by sa mala nechávať medzera približne 15 cm. Tak bude mať bielizeň možnosť pohybovať sa, prášok sa lepšie rozpustí a bielizeň sa potom bude lepšie žehliť.

U bubna skontrolujte aj materiál, z ktorého je vyrobený – ideálne je kvalitnej nehrdzavejúcej ocele s veľmi hladkým povrchom. V bubne by mali byť otvory s maximálnym priemerom 3 milimetre, ktoré umožnia efektívne pranie, plákanie i žmýkanie, a to bez poškodenia bielizne.

 

  1. SPOTREBA A ÚČINNOSŤ

Všetky potrebné informácie týkajúce sa prevádzky práčky nájdete na energetickom štítku. Najprv na ňom skontrolujte energetickú triedu práčky, ktorá súhrnne udáva, ako je práčka náročná na spotrebu. Určite si vyberte práčku, ktorá má energetickú triedu minimálne A, ideálne je A++ a vyššie triedy. Okrem energetickej triedy preskúmajte na štítku aj ďalšie údaje, ktoré vám vytvoria predstavu, ako bude prevádzka práčky finančne náročná.

Spotreba vody sa udáva v litroch a určuje, koľko vody sa spotrebuje pri programe na pranie bavlny na 60 °C. Je ale potrebné vziať do úvahy, že iné programy môžu mať spotrebu vody výrazne vyššiu, preto sa neriaďte len prvým pohľadom na údaj o spotrebe vody, ale zvážte, ktorý program budete najčastejšie využívať. Spotreba energie sa udáva v kilowatthodinách za rok. Spotrebu energie ovplyvňuje kvalita motora, zvolený program prania, objem bubna aj ďalšie faktory.

Na štítku nájdete aj údaj o účinnosti odstreďovania. Účinnosť odstreďovania sa určuje na základe percentuálneho zvyšku vody po vyžmýkaniu. Čím vyššia je trieda tejto účinnosti, tým menej vody po vyžmýkaniu v bielizni zostáva a tým kratšia doba je treba k tomu, aby sa bielizeň po vypraní usušilo.

Existuje aj údaj nazvaný ako účinnosť prania, čo je schopnosť práčky vyprať bielizeň a odstrániť škvrny a špinu. Podľa nariadenia Európskej únie sa od roku 2013 nesmie na našom trhu predávať modely, ktoré majú horšie účinnosť prania, než je trieda A. Tento údaj preto na štítku nenájdete.

 

  1. HLUČNOSŤ

Hlučnosť práčky vás bude zaujímať predovšetkým v prípade, že bývate v paneláku alebo máte malé deti. V takýchto prípadoch chcete, aby ste pračku mohli zapnúť kedykoľvek bez obavy z hluku. Rovnako ako ostatné údaje sa uvádza na energetickom štítku. Nájdete tam dva údaje – hlučnosť pri praní a hlučnosť pri žmýkaní.

Staršie práčky bývajú dosť hlučné, oproti tomu moderné modely sú veľmi tiché a ich prevádzku takmer nezaznamenáte. Vyberajte ideálne práčky, ktoré majú hlučnosť okolo 50 decibelov. Len pre predstavu – 60 dB je hlasitosť bežného hovoru, 70 dB hlasitosť pusteného televízora.

 

  1. PROGRAMY

Najpohodlnejšie a najefektívnejšie je vybrať si plne automatickú práčku, ktorá má prednastavené pracie programy. Vy len dáte bielizeň do práčky a zvolíte si program, napr. podľa farby alebo množstva oblečenia. Práčka za vás automaticky nastaví otáčky, teplotu i dĺžku programu. Oproti tomu ručné nastavenie u starších práčok, kedy si všetko určujete sami, má riziko, že niečo nastavíte zle. Výsledkom môže byť nekvalitne vyprané alebo dokonca zničené oblečenie.

Zdroj: www.gorenje.sk

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *